dimarts, 31 de desembre del 2013

SI L´ENCERTO, L´ENDEVINO

Punt de Sortida: Cara Nord Túnel de Viella - 1370 mts -
Desnivell: 1030 mts
Alçada Màxima: 2396 mts
Dificultat: ME S2-S3
Característica: Alternativa al Porth de viella


Ens acomiadem de la Vall per aquest 2013 , ho fem amb el Xavi ( avui l'Eric treballa i no ens podrà acompanyar) per tant, volíem visitar novament la cara nord del Túnel, ja que l'ultima vegada que hi vàrem ser, a la puríssima per fer la Tuca de Betren ens va deixar un gust de boca "brutal" per tant ... anem a provar sort.


Decidim fer el Tuc de Horno, ja que és menys popular que el seu veí del tuc del Pòrth de Viella, i esperem tenir  menys "afluència de públic", fet confirmat al pàrking, ja que a les 9:00 ja no hi entra cap cotxe més !!! ( es noten les vacances i que la vall és un reclam ineludible !!!!. Així doncs, els tres mosqueters ens endinsem per la pista que ens ha de portar fins a la cabana deth Pontent a 1590.


 Un cop a la cabana, les vistes de la vall són magnífiques ( l´Aran no ens deixa de sorprendre !!) i a cada banda que mires, veus més agulles, arestes, parets ..... quin racó de déu !!!!, creuem el riu per un pont i ens endinsem a la vall que ens ha de portar cap al Tuc d´Horno. La neu que roman a l´ombra es pols, damunt d'una capa dura de neu ja transformada, llàstima que no baixarem per aquí ....


 De pujada anem mirant tubs, pendents, fent la idea de per on ens voldrem llençar, el sol tot i que tímidament ha estat transformant les orientacions E, i S, per tant cal vigilar. Un cop al Coll però enfilem tota la aresta fins al cim, qui ho havia de dir, arribem amb els esquís als peus !!, aquest tram final es d´alló més plàstic, harmonitza perfectament amb l´entorn, però et fa plantejar un gran dubte, .... i un cop a dalt per on baixarem ? ja que a banda i banda tot són pendents pronunciats


Feta la foto de rigor, toca decidir, la pala que ens crida a baixar (orientació S) cal mirar-la bé, a més a més desprès de que un company de muntanya ( resulta que avui no erem els únics en pensar que l´Horno era una bona alternativa) ens explica que l´ultim cop que s´hi va llençar va trencar tota la pala i va caure tota ....ah ... vale !!! la mirem, i tenim clar que no caurà, però a la Salvi no li dona bon "rotllo" tot plegat, al final s´hi llença l'altre grup i ........ la pala no cau però la neu es una mica "caca", per tant, hem de buscar una alternativa.



Tot pujant havíem parlat d´un tub que apareixia més avall del cim, en orientació NE, i sembla que l´anirem a buscar, de camí però observem que per la cara Nord tenim neu "pols", per tant sembla que la decisió esta clara .... anem al powder aranès que avui si l'encertem .......no hi ha molt gruix al principi, però .. la neu és de qualitat, ens donarà per fer uns girs prou interessants ... veient el que hi ha a l´altre banda ....


Així doncs, avall va !!! neu pots a l´ombra, ideal, girs dinàmics ..... ohhhh, llàstima que serà "efímer" però .... i no és bonic tot això !!!  Un cop arribats al bosc, on ja dona una mica més el sol la neu ha transformat, les últimes pluges i les temperatures han fet de les seves, trobem neu crosta, però "encara" es pot trencar i et deixa jugar, per tant .... a jugar ...


 Hem d´anar amb cura però de no perdre molt desnivell i passar-nos la cabana deth Pontent, i ara per aquí ara per allà anem buscant camí ..... El tram intermig de la baixada és el pitjor ja que la qualitat de la neu és molt variant, però a la part baixa, amb una neu pesada i dura compactada permet encadenar girs ... no serà com la Tuca de Betren, però ha estat una bona jornada d'esquí, ha estat una Clàssica Jornada d´esquí ..... i aquestes també valen !!!!!!

FLIPAR "PER UN TUB"

Punt de Sortida: Pont que creua el Riu de Sant Martí ( pla de la ermita) - 1700 mts -
Desnivell: 1100 mts
Alçada Màxima: 2779 mts
Dificultat: ME S2-S3
Característica: Oblidat, orientació O


Tot i que la idea era pujar a esquiar a la Vall d´Aran avui la meteo és millor a vessant Sud que a la Nord, a més com ahir ja vàrem tenir la nostra dòssis de mal temps, i avui pujar també l´Ivan a fer un "sube/baja", decidim anar a la vall de Boï. 


Entre tot el que tenim per escollir ( aquests dies ha nevat a cara sud) decidim anar a buscar la vall de Sant Martí, ja que podrem sortir amb peus des de el cotxe, i tenim algun objectiu encara "intacte" d´altres anys de "joventut". Sembla però que molta gent ha decidit igual, però "foqueador no hay traza, se hace traza al foquear" !!!!

L'ivan està tot eufòric, tot i les hores de cotxe, el fet de ser els primers en entrar a la vall un cop deixem enrere el bosc, i poder fer traça, fa que el paisatge que s´obre davant nostre sigui "expectacular" !!!!, tenim un bon tou de nou nova, pols, fresca .... el vent ha ventat les carenes ( el port de Rus gairebé no en té) per tant, abans de seguir amb el conformisme d´arribar al Port, decidim tirar " a la brava", estil EGAN, això i perquè veiem un tub de descens, que no ens podem estar de mirar ..... ha de ser nostre !!!!


Ens emparrem per la dreta del tub de l´Estanyet, com si volguéssim anar a buscar el port de Roi, per assolir el cim del Tossal des Raspès de Roies, o Castell de Rus (com també l´anomenen) , de 2783 mts. Ens hem de treure esquís en un punt de la pala massa dreta i amb neu ventada (per si les mosques) ..... però a dalt ens tornem a calçar per arribar per capdamunt del Coll. Ens haurem de treure els esquís per arribar a peu al cim, ja que la part superior es tota ventada.


Just en el coll el temps gira i comença a fer vent i a nevar, renoi quines coses de la mare natura !!!!, per tant la visita al cim és com un "sospir", just per poder fer foto, petons,  i fer un 360º ràpid .... cal baixar. Tornem al niu de material, preparem les "eines" i  ......S, S, S, S, S vinga girs i vinga girs, en una neu pols "pa flipar". I encara ens queda el millor, el TUB !!!!, cal vigilar però, ja que cal entrar bé i no trobar cap "tiburón" ( pedra amagada) pel camí, els companys em deixen l´honor d'anar primer ... es de ser buena persona !!!


I si algú tenia dubtes ..... les fotos no acaben de demostrar la neu, l´entorn, la pendent, la FELICITAT de fer la baixada pel "tub de l´estanyet" ...... d'aquelles que et fan pensar ... AVUI L'HEM ENCERTAT DEL TOT,  hem estat "els escollits". A més torna a obrir i fins i tot surt el sol !!!! efectivament el nostre moment estava per arribar, i aquí el tenim, només cal estirar els braços agafar aire i deixar-te fluir per la matèria blanca, ella et porta .......


A la part baixa no podem evitar deixar de mirar endarrere, avui ha estat un descens d'aquells que no s'obliden fàcilment, ha estat sens dubte uns dels bons ... com diríem col.loquialment HEM FLIPAT PER UN TUB !! mai millor dit .....

AL MAL TEMPS.... BONA TRAÇA

Punt de Sortida: Bòrda de Servat- 1450 mts -
Desnivell: 1050 mts
Alçada Màxima: 2483 mts
Dificultat: ME S2
Característica: Superclàssic curt, orientació Nord


I com diuen, "lo prometido es deuda" !!!
Aquí ens teniu novament a la vall per tornar a donar guerra. Ens ho vàrem passar tan bé a la Puríssima que per aquests últims dies del 2013, hem pensat que el millor era tornar a gaudir de la neu Aranesa, de les seves valls, els seus cims i de la seva gent ....( això va per tu Eric).


 Però avui la meteo es "dubtosa" i per tant el que cal es agafar´ho amb filosofia, si plou em tapo, si neva em tapo, si fa fred em tapo .... total que em tapo i caigui el que caigui allà hi seré !!! Com el Xavi, l´Erici jo de filosofia en tenim força decidim anar a fer la Salana, la Salvi avui fa "festa" que no li barrufa la nostra filosofia, a ella li va més la filosofia de l´esmorzar, el pinxo i shoping day !!! ( contra gustos ....)


Doncs sortim amb lleuger plugim i l'optimisme s'apodera del grup un cop deixa de ploure i fins i tot surt el sol .... ai que encara ens aguantarà per fer cim en condicions ..... però a muntanya ja se sap ... mai l´encertes del tot, i en qüestió de mitja hora es torna a tapar però aquest cop per deixar clares les intencions ... comença a nevar tímidament.


Segons anem pujant ja li posem l´ull a algun dels tubs de descens que hi ha al torrent de la Coma de Montanèr, ja que la idea serà baixar des de els plans de la Salana cap avall ( avui respectarem el cim !!!),  ja que a aquesta alçada, la visibilitat, la nevada, es fan complicades de "filosofar" i ... "más vale pàjaro en mano que pàjaro estrellado"!!!!!


Per tant amb una neu fresca, fresca .. (total acaba de caure !!!) fem les delícies d´uns i de l´altre, ja que avui estic en minoria, per tant "chitón", però amb la satisfacció d´haver aprofitat d'allò més el matí, ja d´això es tracta oi? la filosofia ens ajuda a fer quelcom que segurament no haguéssim acabat de fer, ja que segurament per anar ara de pinxos no caldrà "filosofar" massa .... doncs això....... jo de remenat de bolets amb all i oli !!!! 

dilluns, 30 de desembre del 2013

AMB GANA, AMB MOLTA GANA !!!

Punt de Sortida: Parking de l´Orri - 1860 mts -
Desnivell: 800 mts
Alçada Màxima: 2644 mts
Dificultat: ME S2-S3
Característica: Superclàssic curt


 Moltes vegades esperes tant una cosa que penses, i si no arribo a l´expectativa... però aquest any, el fet de no poder sortir a esquiar tot i sabent que ja hi havia neu em tenia nerviós, impacient, intranquil, no podia suportar-ho .... tot ho havíem jugat a una carta, la Puríssima ... si no ens anava bé .......


El destí estava força clar, la Vall d´Aran, en aquests dies havia rebut unes nevades que feien que fos el racó dels Pirineus amb millors condicions ( si es que no ho és sempre !!), per tant tenim allotjament, a més som colla ( Baena, Júlia, Manel, Marina, Ivan, Salvi i jo ) El primer dia és dia d'aproximació, ha de ser quelcom segur, ràpid, que ens deixi bon gust, els "manzanitas" no tenim gaires problemes en posar-nos d´acord, Tuca de Bacivers ? ... es clar !!! un clàssic. 


No hi ha dubte que el fet de lliscar damunt la neu calma les feres, els nervis queden aparcats un cop calcem esquís ... el dia acompanya, la neu, l´entorn ....o, quines ganes teníem !!!!! quina gana .... i avui només és tracta d´un "pinxo", només de fer saliva ..... l´ascensió i el descens van d´allò millor, sense problemes, però notem que les orientacions nord tenen una neu inmillorable, per tant agafem nota ..... els pròxims objectius ....a buscar orientacions "al dente".


Punt de Sortida: Baguergue - 1430 mts -
Desnivell: 1150 mts
Alçada Màxima: 2583 mts
Dificultat: BE S3
Característica: Gran Clàssic,  recomanable


I toca omplir la boca !!! mirant tema orientacions, con juntament amb el Xavi i l´Eric ( amic de la vall ), i buscant un cim que tingui de tot, que sigui un GRAN Clàssic, que ningú de nosaltres hagi fet, que ens motivi, que OMPLI LA BOCA ... surt el nom dera Pincèla, SI, SI, SI, em motiva molt ( bé realment estic motivat fa una setmana !!!) però m´agrada, ens agrada, tinc gana, molta gana .... així doncs, tot el grup ( bé menys la Júlia que avui té "exàmens") anem a "menjar" una mica ....


El dia acompanya d´allò més, sortim de Baguergue amb ganes, i anem observant com la vall està magnífica, la neu aguanta ( a les orientacions E però les purgues han aparegut !!!) i quan ens fiquem  a la orientació NE, a l´obaga, mmmhhhhhh la neu està fresca, pols, és la recepte ideal per a la nostra gana, ens anirà d´allò més bé, i ja comencem a  treure forquilla i ganivet ....


Pots escollir menú, Manel i Marina, que és la primera sortida que fan, decideixen no fer postres, i es queden al coll dels clots de Monnàs a 2398, i els splitboarders Xavi i Baena veuen que la ultima pala no es posarà massa bé si l'intenten cruspir, per tant s´hi queden als peus, mirant la carta i escollint plat .... Els "famèlics" volem l'apat sencer, i tot i que es fa dret pujar fins al cim ( a més la orientació de la pala fa que s´aguanti tot pels pèls ....) pugem per acabar d'afartar-nos. A la baixada la zona NE és la millor amb diferència, i tots busquem el nostre moment ...... ha estat un gran dia, i un gran dia bé es mereix un premi, avui toquen pinxos a l´Urtau !!!!


Punt de Sortida: Boca Nord del Túnel de Viella - 1370 mts -
Desnivell: 1250 mts
Alçada Màxima: 2518 mts
Dificultat: ME S2-S3
Característica: La Joia  "a l'ombra"


I ens queda el tercer àpat .... i encara tenim gana, molta gana,  tot i que el dia d´ahir ens va deixar satisfets avui volem encara més i millor ... i era possible. Tornem a mirar orientacions, aquest cop decidim entre el Xavi i l´Eric que juga a casa que la Tuca de Betren pot tenir molt bona pinta, a més sortim de la boca Nord del Túnel, per tant un pam més aprop de casa ... doncs vinga, a esmolar els estris ....


Les guies ja ens pronosticaven una ascensió magnífica, amb una vall desconeguda i que ens donarien una nova visió de la Vall d´Arán .... ai senyor, quants anys sense saber que existia !!!!! però un cop descoberta ....prepareu el pitet !!!! avui repetim !!!! a més avui si que hi som tots (Júlia inclosa) !!! el primer tram és el de tramit, ja que has de fer tota la pista, creuant dos torrents abans d´arribar a una cabana que ens marca el moment en el que ens endinsem a la vall.


Nosaltres però, tot i fer-ho bé, per un moment creiem que ens equivocat de vall ( ja que enfilem per bosc, i sembla que seguim unes traces que no van a enlloc),  no es fins arribar a les runes de la cabana de la Sarrahera de Naut a 1950 mts ( on fem un pit stop), que veiem que la cosa ens pinta a favor, però els castells que ens envolten ens fan tenir cautela, ja que no sembla que hi hagi res que es pugui pujar amb unes taules als peus !!!

La vall es va fent llarga, i estreta, tant que en algun punt hem de treure taules per poder passar, ja que les roques impedeixen poder fer traça directa, finalment els "manzanitas" conjuntament amb el "local" Eric, aconseguim fer el cim de la Tuca Betren, magnífic mirador, però el millor és el que encara ens queda ... tota la  baixada, al llarg de la pujada hem anat observant com la neu es manté en un estat de pols increïble per les dates i pels dies que fa que ha nevat, això es powder aranès, del bo !!!!  avui hem tingut menú del Bulli !!!!, però el millor de tot es que com a un bon dinar .... et fa quedar amb ganes de més, per tant .....  ENCARA NO ESTEM FARTS, VOLEM MÉS !!!!!!

Nota: Eric, encarrega taula que hi tornem !!!!!